Θετική Ψυχολογία

2023-10-12

"Καλή ζωή είναι να χρησιμοποιείς τα δυνατά σου σημεία κάθε μέρα για να παράγεις αυθεντική ευτυχία και άφθονη ικανοποίηση".

Martin Seligman

Θετική Ψυχολογία είναι ο νεότερος κλάδος της ψυχολογίας, ο οποίος ασχολείται με την προαγωγή της ευζωίας, της ευημερίας και της ανάπτυξης των ανθρώπων, έτσι ώστε αυτοί να απολαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο μια ζωή γεμάτη νόημα. Παραδοσιακά, η κλασική προσέγγιση της ψυχολογίας επικεντρώνεται στην ψυχική ασθένεια και σε ό,τι την προκαλεί, ενώ ο κύριος σκοπός της Θετικής Ψυχολογίας είναι να βοηθά τους ανθρώπους να γίνουν καλύτεροι και πιο ευτυχισμένοι.

Η Θετική Ψυχολογία μελετά αυτά που ορίζονται ως "Θετικά συναισθήματα", καθώς και τις δεξιότητες που αναπτύσσει ο άνθρωπος βιώνοντας αυτά τα συναισθήματα. Ασχολείται με τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά του ανθρώπου, εστιάζοντας στις δυνάμεις και όχι στις αδυναμίες του. Μελετά δηλαδή τι πάει καλά με το άτομο και όχι τι πάει λάθος.

Κατά την τελευταία δεκαετία αυξάνονται διαρκώς οι έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι οι παρεμβάσεις της Θετικής Ψυχολογίας έχουν ουσιαστική συνδρομή στην προσπάθεια όχι μόνο των ατόμων αλλά και των οργανισμών να λειτουργήσουν εύρυθμα και αποτελεσματικά, σε αρμονία με το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον. Σύμφωνα με αυτές, η ευτυχία μαθαίνεται. Ευτυχία σημαίνει τελικά να βιώνεις όσο το δυνατόν περισσότερα θετικά συναισθήματα στην καθημερινότητά σου. Οι έρευνες δείχνουν επίσης πως η θετικότητα συνδέεται με την καλή σωματική και ψυχική υγεία. Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και όταν αρρωσταίνουμε έχουμε λιγότερα συμπτώματα και αναρρώνουμε πιο γρήγορα. Επίσης διευρύνεται η γνωστική μας λειτουργία, ενώ γινόμαστε πιο δημιουργικοί και ευρηματικοί.